De afgelopen jaren heeft digitale tv kijken een flinke opmars in Nederland gemaakt. Deels werd deze switch afgedwongen door kabelmaatschappijen, die eenvoudigweg besloten om het oude analoge tv-signaal niet langer door te geven aan hun klanten. Het voordeel van digitale kanalen is dat ze minder bandbreedte op de kabel innemen, waardoor een kabelmaatschappij haar klanten een ruimer aanbod aan verschillende zenders kan bieden. Daarnaast is de doorgifte van het digitale signaal via de kabel minder storingsgevoelig, zodat klanten op een betere tv-belevenis worden getrakteerd. Overigens wordt digitale televisie vandaag de dag niet alleen maar via de kabel aangeboden. Je kunt ook via de ether, de satelliet en je internetaansluiting allerlei verschillende Nederlandse en buitenlandse tv-kanalen digitaal ontvangen. In dit artikel leggen we beknopt aan je uit welke hardware je voor elk van die verschillende opties nodig hebt.

Digitale tv via de kabel

Dit is zonder twijfel nog steeds de meest gebruikelijke manier waarop Nederlanders televisie kijken. Bij het afsluiten van een abonnement voor digitale tv ontvang je een kastje van de kabelmaatschappij, dat je tussen de wandcontactdoos en de televisie plaatst. Dit kastje zorgt ervoor dat het binnenkomende digitale signaal wordt vertaald, zodat je ook op analoge tv-toestellen de aangeboden zenders kunt bekijken. Beschik je over een moderne televisie met een ingebouwde CI- of CI+ module, dan kun je het toestel in de regel rechtstreeks met een coaxkabel aan de wandcontactdoos koppelen en is het gebruik van een extra kastje niet langer nodig.

Digitale tv via de satelliet

Om van deze ontvangstmethode gebruik te kunnen maken heb je in de eerste plaats een satellietschotel nodig. Daarnaast moet je over een receiver beschikken, zodat je op het juiste satellietkanaal af kunt stemmen om het Nederlandse zenderpakket te kunnen ontvangen. Deze ontvanger moet overigens ook meteen voorzien zijn van een CI- of CI+ module, zodat het versleutelde signaal voor je wordt omgezet naar zichtbaar beeld.

Digitale tv via de ether

Deze manier van tv ontvangen kan praktisch zijn als je in een landelijk gebied woont, waar geen kabel-tv en/of snel internet beschikbaar is en je liever geen satellietschotel op je dak wilt installeren. In dit geval ontvang je bij het aangaan van een abonnement een zogenoemde DVB-T ontvanger waarmee je een zenderpakket kunt ontvangen. Je kunt overigens ook zelf een DVB-T ontvanger kopen zonder daarbij een abonnement af te sluiten. In dat geval kun je alleen maar naar de tv-zenders NPO1, NPO2 en NPO3 kijken.

Digitale tv via het internet

Door gebruik te maken van de websites NPOstart.nl en Kijk.nl (en de bijbehorende apps) kun je een groot deel van het programma-aanbod van de belangrijkste Nederlandse tv-zenders kosteloos via het internet bekijken. Wil je liever een (reclamevrije) alles-in-een oplossing en ben je bereid om daar maandelijks voor te betalen, dan is NLziet.nl daarvoor de perfecte webstek. Daarnaast biedt Ziggo digitale tv via het internet aan middels Ziggo Go. Wil je via het internet ook gewoon zenders op een televisietoestel bekijken, dan kan dat via ChromeCast. In dit laatstgenoemde geval moet je wel eerst een ChromeCast ontvanger aan je tv-toestel koppelen.

Comments are closed.